akupunktur

Akupunktur – ett komplement eller ett alternativ till konventionell vård?

Akupunktur – ett komplement eller ett alternativ till konventionell vård?

Vad vet du om akupunktur? De flesta av oss har en uppfattning om vad det är, men det är inte så många som riktigt vet. I Sverige har akupunktur funnits i ett antal decennier. Men i Kina är det använt sedan flera tusen år tillbaka. Man kan säga att akupunktur är en läkekonst med långa traditioner som innebär att man kan bota ett stort antal sjukdomstillstånd genom att sätta små tunna nålar på olika ställen i kroppen. Det finns olika typer av akupunktur, vilken som används kan bero dels på vad personen föredrar, men också på vilken typ av problem som ska åtgärdas.

 

 

Olika typer av akupunktur

 

Det finns många som erbjuder akupunktur i Stockholm men inte alla gör det utifrån de gamla kinesiska traditionerna. Enligt kinesisk medicin påverkar akupunktur något de kallar meridianer. Detta görs för att balansera Yin och Yang i kroppen. Men det finns även nutida forskning som visar att akupunktur kan öka eller minska kroppens egen funktion till läkande. Många har valt att vända sig till en akupunktör när de inte tycker sig få hjälp av den vanliga vården. Andra väljer att prova akupunktur först, eftersom det är en mindre intrusiv behandling, och på det sättet kanske slippa gå till doktorn.

 

Vad kan behandlas med akupunktur?

 

Det kanske allra vanligaste är att använda akupunktur mot smärta. Annat som kan behandlas är stress, sömnlöshet, allergier, eksem eller andra hudbesvär, problem med vikten och mycket annat. Mindre kända användningsområden är till exempel att akupunktur kan användas för att få energi under de mörka månaderna, för de som ofta blir trötta under den tiden. Dessutom kan det användas istället för kirurgiska ingrepp för fina linjer och rynkor, mörka ringar under ögonen, och för att göra slapp hud spänstig igen. Googla på akupunktur i Stockholm för att hitta rätt klinik för dig.