Akuttandvård odenplan

Akuttandvård i Odenplan

Akuttandvård i Odenplan

editorial

Om du råkar ut för en tandskada

Ouch! Du har just bitit dig hårt i tungan när du åt en glassbit. När smärtan avtar märker du att din tunga blöder. Du tänker för dig själv: ”Måste jag åka till sjukhuset eller kan jag bara vänta ut det?” Akuttandvård är viktigt, men att veta när du behöver den kan vara förvirrande. En blodig tunga är trots allt inte samma sak som en trasig tand. Så när behöver du akut tandvård? Det ska vi ta reda på.

Då bör du söka akut

Slått ut en tand
Om du har en tand som har slagits ut är det viktigt att du söker akut tandvård direkt. Ju tidigare du träffar en tandläkare, desto större är chansen att tanden kan återplanteras och räddas. För att öka chanserna att rädda din tand ska du försiktigt skölja av tanden med varmt vatten (skrubba den inte) och försöka sätta tillbaka den i foten. Om det inte är möjligt kan du placera tanden i en kopp med mjölk eller vatten. Ring sedan omedelbart till en mottagning så tar de emot dig så snart som möjligt. Vänta inte! Tiden är viktig när det gäller att återplantera en utslagen tand.

image

Sprucken tand
En sprucken tand är inte lika allvarlig som en utslagen tand, men den motiverar ändå akut tandvård. En sprucken tand kan orsakas av att man biter i något hårt eller av att man får ett slag i munnen. Om du har en sprucken tand ska du ringa en mottagning genast så bokar de in en tid inom 24 timmar. Under tiden bör du undvika att tugga på den sidan av munnen och skölja munnen med varmt saltvatten om du har ont.

Abscessad tand
En abscessad tand är en allvarlig infektion som kräver akut tandvård. En abscess uppstår när bakterier tränger in i tandens pulpa genom en spricka eller ett chip och orsakar en infektion. Om den inte behandlas kan en abscessad tand leda till allvarliga hälsoproblem som sepsis (en potentiellt livshotande infektion i blodomloppet). Symtomen på en abscessad tand är bland annat svår smärta, svullnad i ansiktet och tandköttet, känslighet för varma och kalla temperaturer, dålig andedräkt och feber. Om du upplever något av dessa symtom ska du ringa en mottagning genast så att de kan ta emot dig så snart som möjligt och sätta in antibiotika om det behövs.

Det är viktigt med akuttandvård i Odenplan, men det kan vara förvirrande att veta när du behöver den. En blodig tunga är trots allt inte samma sak som en trasig tand. Så när behöver du akut tandvård? För att hjälpa till att reda ut saker och ting har vi sammanställt denna lista med tre situationer som definitivt motiverar akut tandvård: en utslagen tand, en sprucken tand och en tandböld. Kom ihåg att om du någonsin är osäker på om du behöver akut tandvård eller inte, tveka inte att ringa en mottagning. Tack för att du läste!