Akuttandvård odenplan

Akuttandvård: När du behöver det mest

Akuttandvård: När du behöver det mest

Sök hjälp för dina tandproblem

Som vi alla vet kan tandvårdsbrist uppstå när som helst. Oavsett om du har slagit ut en tand eller har en svår tandvärk som bara inte går över, är omedelbar läkarvård nödvändig för att förhindra ytterligare skador och obehag. Men hur tar du reda på om din situation kräver akut tandvård? Låt oss ta en titt.

image

Håll noggrann koll på vanliga symtom

När ska man söka akut tandvård?
Om du upplever något av följande symtom är det starkt rekommenderat att du söker akut tandvård så snart som möjligt:
Svår smärta i munnen eller i käkregionen
Svullnad i ansiktet, munnen eller tandköttet
Blödning från munnen eller tandköttet
En trasig eller utslagen tand – Avslagna tänder på grund av en olycka eller ett trauma
Förlorade fyllningar eller kronor på grund av karies eller trauma
Feber tillsammans med något av ovanstående symtom

Om du upplever något av dessa symtom ska du omedelbart kontakta din tandläkare för att få råd om vilka åtgärder du ska vidta härnäst. Beroende på din speciella situation kan de rekommendera att du kommer till deras mottagning för akut behandling så snart som möjligt. Se till att ha all relevant information redo när du ringer så att din tandläkare kan göra en korrekt bedömning av ditt tillstånd. I vissa fall finns det kanske ingen akutvård och då måste du i stället besöka en akutmottagning. Akutmottagningar är vanligtvis bättre utrustade än allmänna tandläkare när det gäller att ge akutbehandlingar som extraktioner, rengöring av infekterade tänder och administrering av antibiotika. De kanske dock inte kan erbjuda omfattande återställande arbeten som rotfyllningar och kronor. För mer komplicerade problem som rotfyllningar eller spruckna/brutna tänder på grund av trauma är det bäst att besöka en endodontist som är specialiserad på att behandla allvarliga tandproblem som involverar nerver och vävnad djupt inne i tanden.

Det är ofta nödvändigt med akut tandvård vid svår smärta, svullnad, blödning och andra allvarliga tillstånd som påverkar munnen och käken. Det är viktigt att avgöra om din situation kräver omedelbar läkarvård innan du vidtar åtgärder; kontakta din tandläkare direkt om du är osäker på vad du ska göra. Med en snabb diagnos och behandling från en kvalificerad yrkesutövare är chanserna goda att ditt problem kommer att lösas snabbt och effektivt så att du kan komma tillbaka på rätt spår med optimala munhälsovårdsvanor igen! För mer information kika gärna in hos https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar. Tack för att du läste!