pistmaskin

Dags för pistmaskinerna att börja jobba

Dags för pistmaskinerna att börja jobba

editorial

Dags för pistmaskinerna att börja arbeta

Vi börjar närma oss den tid på året då hela familjen packas in i bilen tillsammans med allehanda utrustning för att åka iväg på semester. Vissa av oss föredrar att fly den kyla och den vinter som breder ut sig i landet och beger sig söderöver mot sol och bad, medans andra faktiskt ser till till att rusta sig för att utnyttja vinterlandskapet och ägna sin semester åt att åka skidor.

Skidåkning är en utmärkt aktivitet för hela familjen, eftersom den ger möjlighet att njuta av vinterlandskapets skönhet samtidigt som man får lite motion. Det är dock viktigt att komma ihåg att skidåkning endast kan utövas på ett säkert sätt om pisterna och skidspåren underhålls ordentligt. Nu är det så klart inget men egentligen funderar på när man väl själv står där på skidorna, men det ligger en hel del arbeta bakom att se till att vi kan njuta av både pister och skidspår.

pistmaskin

Pister och skidspår

Pister är de preparerade och ofta artificiellt snötäckta sektionerna i ett skidområde där alpina skidåkare åker ner. De är vanligtvis graderade efter svårighetsgrad, vilket anges av färgen på markeringarna på pisten. Gröna backar är de lättaste, följt av blå, röda och svarta, som är de svåraste.

Underhållet av pisterna är viktigt för att garantera säkerheten för alla skidåkare, samt för att bevara snön. Backar brukar vanligtvis prepareras med hjälp av en snöslunga, som är ett stort bandfordon som drar ett prepareringsredskap bakom sig. Vilken typ av pistmaskin som används beror på typen av snö och det önskade resultatet. Om målet till exempel är att skapa en slät yta för tävling, används en markberedare för att bryta upp eventuella snöklumpar.

Spår är de spår som längdskidåkare gör i snön. Liksom pisterna måste de också underhållas regelbundet för att garantera säkerheten och bevara snön. Oavsett vilken typ av åkning som förbereds så krävs det arbete och pistmaskin.