Spröjsade sidohängda fönster

Fönster med spröjs ger ett personligt intryck

Fönster med spröjs ger ett personligt intryck

De gamla klassiska bondgårdshusen med snickarglädje, vinklar, vrår och spröjs fönster har en stil som fortfarande uppskattas. Vi bygger nya hus som liknar de gamla men när man kommer in är standarden en helt annan. Husen är välisolerade och har all modern utrustning. 

Det som verkligen ger karaktär åt en byggnad är spröjsade sidohängda fönster. Ett rött hus med vita knutar och vita spröjs fönster signalerar tradition och passar in i det svenska landskapet. En klassisk byggnad av traditionella trämaterial men med den fördelen att fönstren, även om de ser gammaldags ut, lever upp till modern standard vad gäller isolering och lättskötthet.

 

 

Att kunna måttbeställa fönster med spröjs till hemmet

Har man ett gammalt hus med vackra fönster så tvekar man kanske inför valet att byta ut dom, även om dom inte isolerar så bra, eftersom man vill behålla husets karaktär. Företag som specialiserar sig på spröjsade fönster kan då specialtillverka nya, täta fönster efter måtten som dom gamla fönstren har. Det räcker att mäta upp dom noga så kan man få nya välisolerade rutor i alla sorters fönster. Att byta ut dom gamla fönstren lönar sig direkt eftersom kostnaden för uppvärmning av huset kommer minska.

I nybyggda hus ser man ofta standardstorlek på fönster och det gör att byggnaden tappar lite av sin karaktär. Med spröjsade fönster i olika storlek och med olika antal rutor kan man istället ge en personlig prägel åt sitt hus. Fönster utsätts för alla sorters väderlek och behöver vara tillverkade av hög kvalitet, och moderna spröjsade fönster är därför tillverkade med moderna metoder som lever upp till högsta standard men ändå lyckas vara billiga. En av anledningarna är att man fäster spröjsen utanpå en hel glasruta istället för att göra flera små rutor. Detta blir dessutom en fördel eftersom det blir lättare att tvätta och underhålla sådana fönster.