advokat

Har din advokat i Göteborg koll på migrationsrätt?

Har din advokat i Göteborg koll på migrationsrätt?

Ibland brukar man säga att någonting är lika tjockt som en bibel. Ofta som en överdrift för att man kanske tycker någon har skrivit alldeles för mycket. Som till exempel om någon ger dig en instruktionsmanual som istället för en kort “briefing” är en 50 sidor lång bok. Då kan man kalla det för “bibel”, med anspelning på den långa längden. Men man skulle också kunna säga att det är en lagbok. Det är nämligen en ännu tjockare bok än en bibel. 

Har du någonsin läst lagboken? Lugnt. Inte ens advokater läser lagboken. Åtminstone inte pärm till pärm. Det är inte så man läser lagtexter. Ändå har advokaterna ofta stenkoll på vad som ingår i den. Eller, åtminstone utvalda delar. Till exempel utlänningslagen om man ska jobba med migrationsrätt i Göteborg eller någon annanstans i Sverige. Det är svårt att vara specialist på allting. Till och med för en advokat. 

 

 

Grisen i säcken

Man kan dock lätt tro att advokaten ska ha bredare koll än vad han eller hon ofta har. Inte minst med tanke på att det är en lång väg till att faktiskt få lov att kalla sig advokat. Dessutom tjänar de ganska bra. Borde de då inte ha en bredare kompetens än vad de har? Nja, inte nödvändigtvis. Däremot är förstås de som tjänar väldigt bra otroligt kompetenta inom sitt särskilda område. 

Det är någonting man ska tänka på när man anlitar en advokat. Så att man inte anlitar någon 

inom arbetsrätt när man egentligen behöver någon som kan migrations- eller straffrätt. Risken är annars stor att du köper grisen i säcken. 

Inte ens toppadvokaten Leif Silbersky är någonting att ha om du inte vet hur du ska använda honom. Det är lite som när en fotbollsklubb köper en ny spelare. Köper du Cristiano Ronaldo och använder honom som målvakt får du väldigt lite för pengarna.