kepsar

Keps för alla livsstilar

Keps för alla livsstilar

editorial

Ta av dig din truckerkeps. Ta av dig din truckerkeps. Ta av dig din truckerkeps! Så sjöng Snook upprepade gånger i “Mr Cool”den gamla sommarplågan från 2005. Låten handlade dock inte om truckerkepsar, eller ens om kepsar, i den omfattning som man skulle kunna tro med tanke på hur många gånger det nämndes i låten. Nio gånger närmare bestämt. Så många gånger uppmanade Snook lyssnaren att ta av sig sin truckerkeps för Mr Cool.

Släpp nu Snook och Mr Cool för ett ögonblick och koncentrera dig på kepsar. Det där med kepsar är nämligen ganska intressant. Kepsar kan användas för så många syften och så många sammanhang. De syns på allt från jägare och skogsvandrare till drogsmugglande tonåringar som vill klä sig både modernt och “casual”. Den ursprungliga idén om att bära keps för att skärmen skulle skydda från att få solen i ögonen tycks ha försvunnit nästan helt.

 

Du lär dig inte mindre med keps

Sedan är det ju det här med keps i klassrummen. En del lärare verkar hata det. Ungefär som att de har personlig vendetta mot kepsar i lärosalarna. Varför? Det är en oerhört bra fråga. Det finns egentligen inget bra svar. Skulle man lära sig mindre eller sämre för att man har en keps på huvudet? Det finns ingen studie i hela världen som kan bekräfta en sådan tes. Så varför är det en så viktig fråga för så många som jobbar i skolan?

Det är nog inte ens lönt att försöka ta reda på svaret. Fokusera istället på kepsarna. Denna mäktiga och allsidiga huvudbonad som finns i så många variationer. Som har fått så många fler syften än det som nämndes tidigare; nämligen att förebygga sol i ögonen. Idag kan du ha en keps på huvudet helt enkelt bara därför att det är snyggt. För att det är din stil.