ljus

LED-belysning - en smart investering

LED-belysning - en smart investering

Att investera i LED-lampor till ditt hem är en smart idé då led belysning drar mycket mindre ström än den klassiska glödlampan. Vid användning av LED-lampor så ser man en energibesparing på hela 80 procent! LED-lampor ger en fint ljus och har oftast en förmåga att dimras vilket kan vara väldigt mysigt. Det finns många fördelar med LED-belysning. Den främsta är så klart energibesparingen, men också det faktum att vid tillverkningen används inga skadliga ämnen. Det samma gäller ej vid tillverkningen av en klassisk glödlampa som innehåller både bly och kvicksilver. Ännu en fördel är att LED-lampan inte blir varm så man behöver inte vara extra försiktigt när man har lampan nära en tygskärm.

 

 

 

Hur fungerar en LED-lampa?

En LED-lampa är uppbyggd helt annorlunda än en klassiskt glödlampa. Inne i LED-lampan sitter många små lysdioder som med hjälp av elektromagnetisk strålning gör att dioderna lyser upp och ger dig ljus. I dioderna finns ett material som kan vara aluminium, kisel, gallium eller zink och som avger ljus när ström tillförs. Det som händer är kallas för elektroluminiscens. Fenomenet upptäcktes redan på 1920-talet och har med tiden utvecklats till den LED-lampa som finns idag. De lysdioder som utvecklades i början var i färgerna gult, rött och grönt. Det var först senare som det vita ljuset kom och kunde användas som det görs i vårt moderna samhälle. 

 

 

 

 

En energisnål lampa

En LED-lampa är mycket mer energisnål än en glödlampa och har också en längre livslängd. En glödlampa har en livslängd på 1 000 timmar medan en LED-lampa levererar hela 15 000 timmar! LED-lampan skänker många fler timmar med ljus hemma i stugan än vad glödlampan gör. Med tanke på energibesparingen på 80 procent blir LED-belysning blir det självklara valet. Alla människor bör tänka på klimatet, och genom att byta ut sina gamla glödlampor till LED-belysning kan en göra skillnad för miljön.