Tryckeri

Olika produkter kräver olika trycktekniker

Olika produkter kräver olika trycktekniker

Ett tryckeri kan producera många olika produkter på många olika slags material. Vanligast är att trycka på papper och det vi kanske först tänker på är böcker och tidningar. Men idag är det nog däremot vanligare med tryck på olika typer av förpackningsmaterial, reklamblad, broschyrer, foldrar, visitkort och etiketter. Även toalettpapper och hushållspapper har ibland tryckta mönster på sig. 

Det finns flera olika trycktekniker som offsettryck, digitaltryck, screentryck, tampotryck och flexotryck. För de stora grejerna som banderoller och affischer använder man storformatsprint. Med vilken teknik man väljer att trycka bedöms utifrån upplaga, kvalitet, storlek och budget.

 

Gamla trycktekniker kommer tillbaka men för den lilla upplagan

På senare år har de lite äldre tryckteknikerna kommit tillbaka, som letterpress. I vanligt tryck ligger färgen man trycker med ovanpå själva pappret men i letterpress stansar och trycker man bokstäverna med färgen ner i pappret. Drar man sen med fingret över texten så kan man också känna bokstäverna. Denna teknik är mer vanlig på exempelvis lite tjusigare visitkort, ofta i lite tjockare papper. Letterpress är något man också ser på privata inbjudningskort till bröllop, där man gärna vill få fram en lite lyxig känsla. Då man jobbar med letterpress sker arbetet manuellt, därför lämpar sig tekniken inte för en gigantisk upplaga.

 

 

Trycktekniken som kan liknas vid en kontorsstämpel

Flexotryck används ofta vid tryck av etiketter. Etiketter i Kalmar är ett exempel på ett företag som använder den tekniken. I stället för att använda en tryckplåt har man i stället vid flexotryck en kliché gjord av gummi som visar en spegelvänd bild av det som man ska trycka. Man kan likna det vid en vanlig kontorsstämpel. Förutom vid tryck av etiketter på papper eller plast används flexotryck också ofta för tryck på matförpackningar då tekniken lämpar sig för material som ska tåla vätska eller inte får avge några ämnen till innehållet.