optiker

Optikerbutik i Södertälje utför synundersökningar och linsundersökningar med legitimerad optiker

Optikerbutik i Södertälje utför synundersökningar och linsundersökningar med legitimerad optiker

Försämrad syn är något som förr eller senare drabbar de allra flesta människor. Vissa har besvär redan från barnsben medans andra inte märker någon försämring förrän vid väldigt hög ålder. Oavsett när man drabbas så kan glasögon eller linser ofta vara lösningen på problemet, om det inte handlar om en ögonsjukdom som behöver åtgärdas genom operation. För att kunna hålla koll på sin syn är det viktigt att göra regelbundna synundersökningar och det är även bra med ögonhälsoundersökningar för att säkerställa att allt ser bra ut. 

Fyra fel som man kan drabbas av

Det finns fyra vanliga synfel som man kan drabbas av; översynthet, närsynthet, astigmatism och ålderssynthet. Översynthet (Hyperopi) innebär att man ser bättre på långt håll men sämre på nära håll. Närsynthet (Myopi) är tvärtom, man ser bra på nära håll men sämre på långt håll. Lider man av astigmatism kan man se suddigt på både nära och långt håll.

När man passerat 40 år så drabbas många av ålderssynthet (Presbyopi), det sker till följd av att ögats lins stelnar något och ögat får därmed svårare att ställa om mellan olika avstånd. Det kan ofta vara problematiskt att se bra på nära håll. 

Regelbundna synundersökningar är bra 

Det som är lite lurigt med synen är att den ofta försämras gradvis, vilket gör att man inte alltid märker de små förändringarna. Det är därför klokt att som vuxen göra synundersökningar ungefär vartannat år, förutom om man använder sig av linser då man bör kontrollera synen varje år. Personer över 50 år samt de som har anlag för ögonsjukdomar bör även göra ögonhälsoundersökningar för att se så att allt står rätt till. Ju tidigare man upptäcker en förändring desto lättare blir det att åtgärda den. 

Är man till exempel i behov av en bra optiker i Södertälje så kan man vända sig till Direkt Optik, de utför synundersökningar och linsundersökningar med legitimerad optiker. De erbjuder dessutom kvalitetsglas och märkesbågar från ledande leverantörer.