pyraminx

Pyraminx är en spännande variant av Rubiks kub

Pyraminx är en spännande variant av Rubiks kub

De allra flesta känner till det populära 3D pusslet som kallas Rubiks kub. En kub med 54 rutor där målet är att få varje sida att bli enfärgad. Det som däremot inte alla har koll på är de olika varianter som har kommit utifrån den klassiska kuben. Det finns nämligen de med fler och färre rutor samt de som har helt andra former än en kub. En av varianterna som blivit mycket populär är Pyraminx.

Pyraminx är en rolig variant på Rubiks kub

Även fast det finns väldigt många likheter så har Pyraminx och Rubiks kub inte samma skapare. Pyraminx skapades nämligen inte av Ernő Rubik utan av en tysk vid namn Uwe Mèffer.

En Pyraminx är som man kan ana av namnet ett pyramidformat 3D pussel och det går precis som en Rubiks kub ut på att få varje sida enfärgad. Den har dock bara fyra sidor som består av nio mindre trekanter och upplevs ofta som en lättare variant av sin föregångare. 

En Pyraminx olika delar

Längst ut på en Pyraminx sitter hörnbitarna, de har tre stycken sidor och därmed även tre färger. Hörnbitarna sitter ihop med en sidobit och de kan endast vridas runt sin egna axel vilket gör att hur du än vrider och vänder på de övriga bitarna på Pyraminxen så påverkas de ändå inte.

Sidobitarna kan inte heller ändras i förhållande till varandra utan rör sig även de runt sin egna axel. Kantbitarna är de bitar det finns flest av och det är bitarna som flyttar på sig då man vrider på kuben. 

Köp en Pyraminx online

På https://mastercubestore.se/61-pyraminx hittar du ett bra urval av de bästa och mest populära Pyraminxtärningarna från de mest kända märkena såsom YJ-MoYu, QiYi MoFangGe, GAN, ShengShou, YuXin med flera. Pyraminxtärningen är en riktigt rolig utmaning och är i dag världens näst bäst säljande tärning efter Rubiks kub.