Avstängningsventiler

Stoppa flödet med avstängningsventiler

Stoppa flödet med avstängningsventiler

Flödet i ett rör eller ledning kallas fluid, och det kan handla om vätska eller gas. Man vill hålla kontroll på flödet, hur mycket som ska strömma ut. En ventil fungerar i princip som en kran. En avstängningsventil ska stoppa flödet, precis som en vattenkran gör när vi stänger den. Ventiler finns av många olika slag, och dessutom finns det ofta olika namn för samma ventil, beroende på bransch. Kärt barn har många namn, säger man ju. Beteckningarna kan ibland vara lite förvirrande, men i princip ska ett flöde regleras, och det gör man med ventiler.

 

 

Inspektera ventilerna

 

På en industrianläggning finns det många avstängningsventiler, som sitter på olika ställen i produktionen. Dessa ventiler kan ha mekaniska fjädrar för avstängningsfunktionen, och flödet kan regleras fast eller variabelt. Självklart är det viktigt att ventilerna är i bästa skick, så att man slipper läckage i fabriken, eller att blandningar blir fel i tillverkningen. När en ventil går sönder, försöker man i första hand att laga den snabbt på plats. Dels gör man det för att spara in på kostnader, men också för att spara tid, så att produktionen kommer igång så fort som möjligt. Man inspekterar allra först den trasiga ventilen och gör alltså en ventildiagnostik innan man bestämmer sig för hur man gör med den.

 

Löpande service i anläggningen

 

Ventilexperter kan snabbt se vad som behöver åtgärdas, men de kan också konstruera ventiler, laga dem och serva dem. Därför kan du tryggt lämna över ansvaret på dem, och rentav ha ett löpande serviceavtal med dem, så att det inte uppstår några svaga länkar i produktionskedjan. Inom en industri måste arbetet skötas kontinuerligt, och alla maskiner är igång hela tiden. Ett stopp någonstans kostar pengar, och därför är det bra att förebygga sådant genom att hålla koll på alla sina ventiler, laga dem eller byta ut dem.