Glasmästare

Utbildad expert inom hantverksyrke

Utbildad expert inom hantverksyrke

En glasmästare är en person som är utbildad i att arbeta med glasrutor. Det är ett hantverksyrke där man är utbildad och expert på sitt specifika yrke, som alltid innebär att man arbetar med sina händer och har utbildat sig både praktiskt och teoretiskt. En glasmästare arbetar med glas för exempelvis vanliga fönster, inglasad altan och glasräcken som kräver glasrutor. Det här är exempel på utomhusarbete och sådant som görs utanpå huset, men det finns även inomhusarbete. Då kan det gälla exempelvis skjutdörrar i glas, duschväggar, speglar, köksluckor i glas, eller hela väggar i glas som man ibland kan se på kontor.

 

Anslutna till Glasbranschföreningen

Både företag och privatpersoner kan anlita en glasmästare. Det kan röra sig om ett litet källarfönster som gått sönder hemma, eller ett stort butiksfönster som måste repareras. Oavsett vad är detta inget man kan göra själv, utan man behöver anlita en glasmästare. Glasmästare tillhörde förr ett så kallat skrå, en gammal benämning på en organisation eller hantverksförening, eftersom det är ett hantverksyrke. Även frisörer och skräddare tillhörde ett skrå. Endast de som var medlemmar fick utföra arbetet vilket garanterade en viss kompetens. Idag kan glasmästare vara med i Glasbranschföreningen, en modern version av skrået. Som kund kan man vara trygg om man väljer en glasmästare som är ansluten till föreningen.

 

 

När olyckan är framme

Några glasmästare behöver finnas tillgängliga dygnet runt, eftersom ett glas när som helst kan gå sönder. Då är det utmärkt att ringa en glasmästare under deras jourtider. Man vet ju aldrig när olyckan är framme, och ibland behöver skadan åtgärdas direkt. För den som behöver hjälp och befinner sig i Örebro finns det en bra glasmästare i Örebro som erbjuder sin expertis, läs mer om det här: https://www.dinglasmastare.se/. De har lång erfarenhet och erbjuder även tjänster inom måleri, bygg och renovering.