Vad är asfalt?
Asfalt består av ca 94% sten av någon sort och ett oljebaserat bindemedel. Massan blandas och värms upp i ett asfaltsverk och är i jämförelse med betong ett snabbare material att lägga. Dessutom är det ett material som man kan lägga utan skarvar, det är körbart på kort tid, bullerdämpande, mer flexibelt och dessutom till 100% återvinningsbart. Alla dessa egenskaper har gjort att asfalt har utvecklats och fått användningsområden där man tidigare använde betong eller liknande material.
Nya användningsområden
Forna tiders svarta, eller mörkgrå, asfalt har numera fått konkurrens av nya blandningar som till och med fått flytta in i finrummen. Asfalt kan numera fås i en hel palett av olika färger på både bindemedel och den sten som blandas i. En kombination av vanlig svart asfalt och färgad asfalt kan exempelvis användas för att lysa upp i garage eller förtydliga olika zoner som säkerhetszoner, parkeringsrutor, utfarter eller gångbanor. Man kan även nyttja olika färger på olika våningar i parkeringshus för att besökande lättare ska minnas var man parkerat.
Asfalt i olika färger
Färgad asfalt från http://www.duoasfalt.se/fargad-asfalt/ har nu börjat konkurrera med andra golvmaterial på grund av sin smidighet, brist på skarvar, vattentålighet, värmelagringsförmåga och att det är ett mycket slitstarkt material. I början kunde man hitta färgad asfalt i parkeringshus och fabriker, sedan tog den plats i offentliga ytor som köpcentrum och skolor. Nu har den till och med börjat leta sig in i privata hem. Den enda skillnaden på asfalt som används i inomhusmiljöer är att stenmaterialet kan vara av till exempel marmorkross och att man slipar ytan så att den blir helt jämn och behaglig till och med för bara fötter. Så på grund av materialets värmelagringsförmåga kan man i kombination med exempelvis värmeslingor få ett golv som alltså är mycket energieffektivt, hållbart, återvinningsbart och dessutom i valfri färg.