kikare

Väl rätt kikare

Väl rätt kikare

Har du för vana att ge dig ut i skogen, eller är på något annat sätt friluftsfantast?
Eller går du kanske bara långa promenader på morgonen, innan du går till jobbet?
Vill du kanske skapa lite variation när du är ute och rastar familjens hund?

Samtliga tre frågor, tillika scenarion, är utmärkta exempel på när en kikare kan ge din aktivitet ytterligare en dimension. 

Har du varit inne på Kikkertland och kikat på butikens stora utbud av kikare så kanske du har kliat dig i huvudet ett par gånger. Hur väljer man egentligen kikare? Och vad betyder siffrorna som angivs vid kikarna?

På varje kikare står en sifferkombination som berättar om dess egenskaper. Till exempel kan det stå ”10×32” på just den kikare som du tittar på. 
Här följer en förklaring av vad dessa innebär.

Förstoring

Den första siffran, ”10” står för mängden av förstoring som kikaren har. Alltså hur mycket den ”zoomar” in på det du tittar på, i brist på ett bättre uttryck.
I praktiken betyder detta enkelt förklarat att ett föremål som är 100 meter bort, upplevs som att det bara är 10 meter, bort när du tittar igenom denna kikare.
Eller för att uttrycka det matematiskt: 100 meter/10=10 meter.

Diameter

Den andra siffran, alltså ”32”, är den främre linsens diameter uttryckt i måttet millimeter, mm. Detta är den del av glaset i kikaren som du ser om du vänder på den, och tittar in i kikaren från ”fel” håll.
Beroende på hur stor diametern på den främre linsen är, desto mer eller mindre ljus släpper den in. Ska du främst använda kikaren i dagsljus klarar du dig med en diameter på 20-25 mm.
Men ska du använda kikaren i skymning och mörkare miljöer behöver du gå upp i storlek. 

Sedan finns det såklart speciella nattkikare för den som är intresserad av det. Du hittar också dessa på https://kikkertland.se/

Synfält

En sista faktor som kan tas i beräkningen är synfält. 
Dessa kan anges i grader.
En kikare med 10 gångers förstoring brukar generellt sett ha kring 100-110 meters synfält. Synfält blir mindre ju större förstoringen blir, förutsatt att diametern på linsen är densamma.