virussanering

Virussanering - när det ska bli renare än rent

Virussanering - när det ska bli renare än rent

editorial

Det finns många ställen som man kanske vanligtvis inte tänker på som behöver städas ofta, och väldigt noga. Ibland räcker det dock inte med vanlig städning, utan man behöver starkare medel som är mer effektivt än vad man brukar ha hemma.

Till sådana utrymmen räknas till exempel de flesta vårdinrättningar där man kan tänka sig att smitta har en förmåga att sprida sig från en människa till en annan på ett oroväckande snabbt sätt. På dessa platser brukar man kalla in förstärkning när det är dags för en virussanering.

Vad behandlar man med?

För att få bästa resultat och bekämpa alla sorters bakterier, virus eller svamp behöver man göra en kemisk ytdesinfektion på ytan man vill sanera. Man kan då använda ett alkoholbaserat medel med något som kallas tensider. Det är ett ämne som gör att ytspänningen i en vätska blir mindre.

Något som är oerhört effektivt mot virus som orsakar till exempel kräksjuka är ett medel som heter Virkon. Det är därför ett populärt medel att använda sig av i tider när man vill förhindra spridning av liknande virus, något som annars kan gå väldigt fort.

image

Proffsen tar hand om saneringen

Det är såklart inte helt riskfritt att använda kemiska produkter, även om de nuförtiden är både snällare mot miljön och mindre hälsofarliga. Man bör vara noggrann med att skydda händer och ansikte när man handskas med sådana här produkter och avstå helt om man inte är absolut säker på vad man ska göra.

Det kan vara lika bra att kalla in proffsen direkt. Erfarna personer som vet precis vilket medel som behövs och hur man handskas med dem. Det här är ju trots allt ingen vanlig städning, för när man gör en virussanering vill man ju verkligen få bort all möjlig källa till smitta. Allt för att få stopp på onödig spridning av olika sjukdomar.