Använd växtbelysning om du vill odla året om
Fler och fler intresserar sig för odling. Inte bara odling av blommor utan även grönsaker och andra ätbara växter. Att peta ner små fröer i jord och sedan vaka minutiöst minsta rörelse. Växter behöver dock vatten, näring, värme och sol för att över huvud taget orka sträcka sina gröna spretiga armar upp mot skyn.
Många som bor i en stad vill ändå ha möjlighet till att odla och tänka grönt. Finns det en vilja att odla går det att göra det – året runt. Det behövs bara lite extra hjälp.
Ljus året runt
Växtbelysning kan hjälpa dig en lång bit på vägen för att din växt ska må bra. Speciellt viktigt är detta under vinterhalvåret då Sverige endast har ett få timmars solljus varje dag. Med rätt teknik får du glada friska blommor, örter eller grönsaker oavsett när på året du vill odla.
Många gånger kan det vara svårt att hitta rätt typ av belysning till just en sorts växt, men med hjälp av en expert på området blir det enklare. Det går alltid att rådfråga personalen om vad dina växter mår bra av.
Råd vid val av växtbelysning
När växtbelysning är inköpt gäller det att använda den på rätt sätt. För att få bästa resultat bör växtlampan vara igång 14 till 16 timmar varje dag. Detta för att säkerställa att växterna får allt det solljus de behöver.
Värmen från LED-belysning är inte så kraftig, vilket gör att lampan kan sättas närmare växten utan oro för värmeskador. LED-lampor kräver även mindre energi. Tänk på att en växt behöver blått, rött och gulgrönt ljus för att må som bäst. Då är det bra med belysning med vitt ljus då den innehåller alla de färgerna.
Om din växt tar upp en yta på cirka 1 kvadratmeter är 100 Watt att föredra. Här ser det annorlunda ut vid övervintring. Då räcker 30 till 50 Watt för varje kvadratmeter.
Läs fler artiklar på våra andra sajter: