datanät

Finns det fastigheter utan fastighetsnät?

Finns det fastigheter utan fastighetsnät?

De barn och ungdomar som växt upp på 2010-talet och framåt blir den första generationen som, sannolikt, aldrig kommer ha några minnen från en tid före bredband. Till och med 90-talsgenerationen har svårt att komma ihåg hur världen kan ha varit innan internet, men de har åtminstone minnen från hur det var innan bredbandet introducerades i svenska hem.  

Det var på den tiden man istället kopplade upp sig på modem via telefonen. Det var strängeligen förbjudet i de flesta familjer att lyfta på luren medan man var uppkopplad på nätet. Helst skulle man också ansluta först efter klockan 18 då det var billigare.  

Idag svämmar datanätet över. Det finns datanät och internet överallt. Förutom i våra datorer har vi internet i telefonen, i TV:n och till och med i klockan. Alla förväntas ha internet. I Skåne kan man knappt åka med kollektivtrafiken utan behöva använda internet i form av deras reseapp. 

 

En naturlig del av livet

Det finns nog knappt en enda fastighet i Sverige utan fastighetsnät. Fastighetsnätet är alltså det datanät som gäller internt i en fastighet. Och det är inte så konstigt. Alla är totalt beroende av datanät idag.  

Vi gör nämligen allt med internet nuförtiden. Betalar räkningar. Bokar resor. Beställer mat. Dejtar. Med coronapandemin 2020 blev vi än mer beroende av ett välfungerande datanät eftersom många möten och flera verksamheter flyttade från det möblerade rummet till det digitala. Det ställer naturligtvis stora krav på våra internetleverantörer.  

Utvecklingen går dessutom snabbt framåt. Det måste den göra i takt med att vi höjer kraven och integrerar datanätet som en naturlig del i vårt liv. Det håller till exempel inte att vi inte kan ansluta oss till ett digitalt möte, svara på mejlen eller söka vår resa i lokaltrafikens app. Vi behöver internet och internet behöver oss. Gör er redo för en värld som aldrig blir fri från datanät.