Tandreglering

Så fungerar tandreglering

Så fungerar tandreglering

Det brukar vara tandläkaren som upptäcker om det kan bli aktuellt att reglera tänderna. Oftast sker detta när man börjar tappa sina mjölktänder och de nya tänderna kommer upp. Orsakerna till att man kan behöva tandreglering kan vara att det är ont om plats för tänderna, vilket gör att de blir sneda om man inte reglerar dem. Man kan även ha någon typ av bettfel, som till exempel överbett eller underbett. 

Ibland kan man vilja reglera tänderna av estetiska skäl och för att man är missnöjd med sina sneda tänder. För barn är tandreglering kostnadsfritt om den sker av medicinska skäl, men även i vissa fall även vid estetiska. Det kan vara om självkänslan kraftigt påverkas av att man är missnöjd med sitt leende och man mår dåligt psykiskt på grund av sina sneda tänder. Det är tandläkaren som beslutar om man ska ha rätt till kostnadsfri tandreglering. 

 

Ibland kan man använda sig av tandvårdsstödet

Som vuxen och över tjugotre år måste man själv betala för sin tandregleringen. Men om den beror på medicinska skäl omfattas den av det statliga tandvårdsstödet och man får ersättning för en viss del av kostnaden. Tandreglering kostar en hel del men vissa tandvårdskliniker har förmånliga avbetalningsplaner. Hur mycket en tandreglering kostar beror på val av tandställning och om man behöver reglera båda käkarna. 

 

Osynlig tandställning

Det finns både fasta och avtagbara tandställningar. För den som inte vill att det ska synas att man har tandställning finns det en osynlig fast tandställning som limmas fast på insidan av tänderna. Är man intresserad av att reglera sina tänder ska man boka en tid hos en ortodontimottagning för utredning. På mottagningens hemsida brukar man kunna hitta bra information om kliniken, priser och vilka olika tandställningar de erbjuder. Det gör det enkelt att jämföra olika kliniker och priser.